Työhyvinvointi syntyy pienistä teoista joka päivä


13.02.2018

Kiinnostus työhyvinvointia kohtaan kasvaa yrityksissä koko ajan. Ei vähiten siksi että tämän päivän istuva tietotyö asettaa työhyvinvoinnille omat haasteensa. Niska- ja hartiakivut ovat kahvitaukojen toistuva puheenaihe useilla työpaikoilla.

- Yrityksillä on työergonomian ja työfysioterapeuttien tekemän henkilökohtaisen ohjauksen hyödyt aika hyvin tiedossa. Mutta saamme tietää istumatyön todelliset vaikutukset vasta 15-20 vuoden kuluttua ja siksi iso kysymys kuuluukin, olemmeko valmiita tekemään päivittäin jotain työhyvinvoinnin edistämiseksi ja istumatyön haittojen ehkäisemiseksi, Raisoftin Johan Boholm kysyy.

Raisoftin henkilökunta ehkäisee istumatyön haittoja joka päivä Smart Breakin avulla.

- Yrityksissä on selvästi ymmärretty, että jotain asialle pitää tehdä, mutta ei tiedetä mitä se jokin on, Boholm jatkaa.

Johan Boholm ja hänen työkaverinsa tietävät ja ovat valmiita tekemään jotain asian hyväksi. Boholm on yksi Raisoftin perustajista. Raisoft on sosiaali- ja terveysalalla toimiva ICT-yritys, joka keskittyy muun muassa hoidon laadun ja vaikuttavuuden mittaamiseen ja kehittämiseen erilaisten ohjelmistojen ja asiantuntijapalveluiden avulla.

Hiljalleen Raisoftin yrityskulttuurin, asiantuntijuuden ja henkilöstön oma-aloitteisuuden ansiosta yrityksen tuotevalikoimaan syntyi yksi tuote lisää: Smart Break. Se on työhyvinvointisovellus, jonka tarkoituksena on taklata istumatyön haitat alas tuolilta.

- Suurin osa työntekijöistämme on ohjelmistokehittäjiä ja he olivat aloittaessaan melko nuoria. Kun ikää alkoi tulla, heillä alkoi esiintyä myös niska- ja hartiaseudun kipuja. Asia alkoi olla toistuva puheenaihe kahvitunneilla.

- Yrityksen johdossa tietysti havahduimme siihen, että tämä on selkeä ongelma, joka voi aiheuttaa sairauspoissaoloja tai pahimmillaan ennenaikaista eläköitymistä. Ja me tietysti halusimme, että työpaikallamme voidaan hyvin, Boholm aloittaa Smart Breakin syntytarinan.

- Otimme yhteyttä työfysioterapeutti ja työhyvinvoinnin asiantuntija Maria Finelliin. Hän kartoitti tilanteemme ja totesi, että on nähnyt työssään samat ongelmat sadoissa yrityksissä meitä ennenkin. Maria piti meille tunnin luennon ja jakoi paperilla ohjeet taukojumppaan.

Positiivista palautetta tuli todella paljon. Veri oli lähtenyt kiertämään, kivut olivat kokemuksen mukaan selkeästi vähentyneet ja paljon tuli myös kommentteja, että oli mukavaa tehdä yhteistä juttua koko porukalla.

Taukojumpan konsepti oli yksinkertainen: kolme minuuttia, kolme liikettä, jokaista liikettä tehdään yksi minuutti, ylävartalolle yksi liike, alavartalolle yksi liike ja sykkeen nostattamiseen yksi liike. Tämä yksinkertainen konsepti on Smart Break -työhyvinvointisovelluksen idea edelleenkin, vaikka konseptin kehittäminen myytäväksi ohjelmistoksi on vaatinutkin paljon työtä ja haasteiden voittamista.

- Teimme paperille kirjattua taukojumppaa kuusi viikkoa. Sen jälkeen lähetin henkilökunnalle jumpasta palautekyselyn. Positiivista palautetta tuli todella paljon. Veri oli lähtenyt kiertämään, kivut olivat kokemuksen mukaan selkeästi vähentyneet ja paljon tuli myös kommentteja, että oli mukavaa tehdä yhteistä juttua koko porukalla, Boholm kertoo.

- Jatkoimme taukojumppaa positiivisen palautteen perusteella. Ei siinä kovin kauan mennyt, että ensimmäinen ohjelmoija alkoi hahmotella jumpasta ohjelmistoversiota. Aloite siihen tuli siis henkilökunnalta ja se on tietysti positiivista.

- Jatkoimme tätä vajaa pari vuotta, teimme taukojumppaa, koska se tuntui hyvältä. Mutta koko ajan henkilökunnan taholta lisääntyivät viestit siitä, että jos tämä toimii meilläkin niin hyvin, niin miksei siitä olisi hyötyä muillekin yrityksille ja miksei tehtäisi tästä tuotetta.

- Teimme päätöksen, että kokeilemme tuotteistaa tämän ohjelmistoksi omalla porukalla ja pyysimme Maria Finellin mukaan sisältöasiantuntijaksi, Boholm sanoo.

Smart Break ehkäisee istumatyön haitat tutkitusti


Maria Finell oli jo aiemmin vinkannut Raisoftille, että taukojumppa kannattaa kytkeä yrityksen rutiineihin kuten kahvitaukoihin. Samoin Finell painotti, että mukaan kannattaa ottaa pientä palkitsemista, joka perustuu jokaisen omaan aktiivisuuteen eikä siihen, että kuka tekee eniten.

- Ohjelmiston kehitysvaiheessa toimme taukojumppaan mukaan pelillisiä elementtejä kuten pistelaskua ja tähtien keruuta. Se on hämmästyttävän motivoivaa. Liikkeet näytetään videolla. Ohjelmisto on sellainen, että jokainen voi liittyä mukaan jumppaan omaan tahtiinsa. Smart Breakin toimintalogiikka ei syntynyt kerralla, vaan kypsyi pikkuhiljaa, Boholm kertoo.


Smart Break -ohjelmisto sisältää pieniä psykologisia kannustimia, jotta motivaatio työhyvinvointiin säilyy, Johan Boholm kertoo.


- Yksi suurimmista kysymyksistä oli se, että käytetäänkö taukojumpassa apuvälineitä. Päädyimme siihen, että välineitä ei tarvita. Meidän mottomme ja Smart Breakin punainen lanka on se, että ”sinä riität”.

Boholm painottaa sitä, että Smart Breakin avulla voi joka päivä tehdä jotakin konkreettista istumatyön haittojen ehkäisemiseksi. Yksi myynnin haasteista on kuitenkin se, että monessa yrityksessä ajatellaan, että Smart Break ei ehkä sovi heille, koska juuri kyseisessä yrityksessä on vähän erilaista porukkaa töissä kuin muissa yrityksissä.

- Voimme oman kokemuksemme kautta kertoa, että tämä toimii. Monessa yrityksessä on etukäteen ajateltu, että tämä ei sovi meille, mutta kun ohjelmaa on kokeiltu, mieli onkin muuttunut. Parissa viikossa tästä tulee uusi normaali, Boholm perustelee.

Lisäksi konkreettinen tutkimustieto osoittaa, että Smart Break toimii. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Terveystieteiden yksikkö tutki Aktivoi-hankkeessaan Smart Breakin vaikutuksia. Lähtötilanne selvitettiin kuntokartoituksella ja interventiona käytettiin Smart Breakia neljän kuukauden ajan. Jakson päätteeksi tehtiin uusi kuntokartoitus ja kyselytutkimus osallistujien kokemuksista.

- Tutkimukset osoittivat, että osallistujilla liikkuvuus parani, lepokivut vähenivät ja jopa verenpainearvot laskivat, Boholm iloitsee.

- Smart Break toimii, koska sillä on tieteellinen tausta. Kaikki liikkeet on tarkoin mietitty niin, että ne vastaavat tietotyölaisten työn haasteisiin, joko tutkimukseen tai vankkaan asiantuntijoiden kokemusperäiseen tietoon perustuen. Pienet, huolella mietityt palkitsemisjutut pitävät motivaation yllä, niitä ei ole valittu sattumanvaraisesti. Ja ennen kaikkea ohjelmisto on todella helppokäyttöinen. Se ei vie paljoa aikaa työpäivästä eikä käyttäjän tarvitse itse miettiä, mitä liikkeitä tehdä vaan liikkeet tulevat kuin tarjottimella.

- Mutta tärkeintä on motivaatio. Parhaiten Smart Break on otettu vastaan silloin, kun henkilöstö kokee, että tämä on hyvä juttu. Tämä toimii loistavasti sellaisissa yrityksissä, joissa ajatellaan, että on mahtavaa tehdä asioita yhdessä ja pitää hauskaa yhdessä, Boholm vinkkaa.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.