Nyt sana kuuluu selkeämmin


26.05.2021

Toholammin seurakunta kääntyi Konttoripisteen puoleen, kun oli aika uudistaa kirkon äänentoistolaitteet. Nyt 160 vuotta vanhassa kirkossa on nykypäivän soundit ja sana kuuluu kaikille selvästi.
Nyt sana kuuluu selkeämmin

Nykypäivän teknologian ansiosta seurakunnan kanttori Iiris Rautiolan työn jälki pääsee paremmin oikeuksiinsa.


Kirkot Suomen maaseudulla muistuttavat monesti toisiaan. Maaseutu- ja pienkaupunkiyhteisöt ovat yleensä nousseet kirkon lähistöön, ja kirkkojen värimaailma ja rakennusten muodot ovat monesti samankaltaisia.

Toholammilla asiat ovat kuitenkin toisin. Kirkko on rakennettu kuntakeskustan ulkopuolelle Ketunkankaalle vuonna 1861, ja vahvassa asemassa olevan vaaleanpunaisen värin ansiosta satunnaisautoilijan katseet kääntyvät automaattisesti komean kirkon suuntaan.

Myös tekniikan suhteen on toimittu eri tavalla. Toholammin kirkossa on nimittäin ollut TV-lähetyksiä varten videokamera asennettuna jo 1990-luvun loppupuolella. Niin sanottuja striimauspalveluita omalla kameralla on ollut Toholammilla jo pitkään. Tänä keväänä oli vuorossa päivittäminen tämän ja tulevien vuosikymmenten vaatimuksia varten.

Toholammin seurakunnan kirkkoherra Jorma Harju otti puhelimen käteen ja soitti Keskipohjanmaan Konttoripisteelle.

- Konttoripiste on minulle tuttu vuosikymmenten takaa monen eri projektin tiimoilta. Valinta oli helppo, kun piti päättää, kenen kanssa lähdetään päivitystä tekemään, Jorma Harju toteaa.

Haasteellinen työympäristö


Kuluneen reilun vuoden aikana Konttoripisteelle on tullut paljon vastaavanlaisia tehtäviä. Yritykset ovat halunneet päivittää kokoushuonetekniikat ajan tasalle, kun yhä useampi palaveri eri yritysten välillä järjestetään etänä niin, että oman yrityksen asiantuntijat kokoontuvat omiin tiloihinsa minimoidakseen fyysiset kontaktit ulkopuolisten kanssa.

Kutsu Jorma Harjulta Toholammille oli kuitenkin Konttoripisteelle uudenlainen haaste.

Kirkko on ympäristönä aivan erilainen kuin kokoushuoneet. Akustiikka toimii korkeissa ja avarissa rakennuksissa aivan eri tavalla. Äänet kuulostavat erilaisilta eri puolella kirkkoa. Myös museoviraston asettamat vaatimukset ulkonäön suhteen pitää ottaa huomioon kaapeli- ja johtotyötä tehdessä.


Suntio Eero Laineen työ helpottuu, kun kaikki asetukset ovat säädettävissä tabletilla.

- Kaikki lähti siitä, että seurakunta tarvitsi uuden kameran striimauksia varten. Asensimme ohjattavan PTZ-kameran, jolla kuvaa saadaan suoraan verkkoon. Ja kun se oli tehty, niin päätimme jalostaa tätä eteenpäin ja samalla varmistaa, että kirkkoon saadaan laadukkaampaa ääntä, Konttoripisteen puolesta projektia johtanut Harri Nissilä sanoo.

Toholammin puukirkon olosuhteissa oikean tasapainon löytäminen vaati huolellista työtä. Neljän päivän jälkeen Nissilä ja kumppanit olivat tyytyväisiä.

- Me teimme uusia linjoja ja hyödynsimme mahdollisuuksien mukaan olemassa olevia. Teimme kaiken paikan päällä. Sitten kun tämä maailmantilanne normalisoituu ja väki palaa kirkon penkille, käymme vielä tarkistamassa miten asetuksia pitää säätää. Myös kirkon ulkopuolella, hautausmaalla, laitetaan seuraavaksi tekniikat kuntoon, Nissilä toteaa.

Kirkko on kaikkien tavoitettavissa


Kuten kaikki tietävät, koronapandemia iski lujaa alkukeväällä 2020. Vaikka itse tautiin ovat harvat keskipohjalaiset sairastuneet kuluneen reilun vuoden aikana, ihmisten liikkumista ja kokoontumista koskevat rajoitukset ovat näkyneet myös Toholammin seurakunnan arjessa.

Toholammin seurakunnan striimauspalvelu ei ole koronan synnyttämä kysyntä, vaan juuret ovat paljon syvemmällä.

- Hoivakotien tarpeista tämä on lähtenyt. Laadukkaiden lähetysten ansiosta olemme tuoneet kirkon heille kotiin jo monta vuotta, Jorma Harju sanoo.

- Tämän tekniikan ansiosta kirkko pysyy kaikkien tavoitettavissa, vaikka ei enää syystä tai toisesta pääsisi fyysisesti paikalle, diakoni Anniina Lintilä kiteyttää.


Kanttori Iiris Rautiola ja diakoni Anniina Lintilä toteavat, että tekniikan ansiosta kirkko on kaikkien tavoitettavissa.

Toholammin seurakunnalla on kaksi kirkkoa, Toholammin lisäksi myös Lestijärvellä. Kirkossa striimattavat tapahtumat ovat seurakuntalaisille avoimia seurakunnan modernien kotisivujen kautta. Seurakunnan kanttori Iiris Rautiola korostaa, että nykypäivän teknologian ansiosta myös hänen työnsä jälki pääsee paremmin oikeuksiinsa.

- Ei striimaustekniikka periaatteessa vaikuta siihen, mitä minä henkilökohtaisesti teen, mutta on se kuitenkin tärkeässä asemassa. Kun se ääni, joka kirkosta ulospäin saadaan laadukkaammaksi, niin onhan sillä todella iso merkitys myös kanttorille, Rautiola sanoo.


Suntion sormet säästyvät


Uuden ICT-laitteiston pääkäyttäjä on seurakunnan suntio Eero Laine. Ero entiseen on merkittävä. Ennen Laine istui kirkkotapahtumien aikana suuren, eri vipuja ja nappeja täynnä olevan miksauspöydän takana.

Laineella oli kova urakka ennen Konttoripisteen suorittamaa uudistusta, kun äänentoiston kanssa piti tehdä jatkuvasti tarkkaa työtä. Piti huolehtia siitä, että oikeat mikrofonit ovat auki ja äänen voimakkuudet oikealla tasolla. Eikä edes täydellinen suoritus Laineelta välttämättä tarkoittanut, että kaikki paikallaolijat olisivat kuulleet hyvin kirkon kaltaisessa akustiikan kannalta erittäin haastavassa ympäristössä.

Nyt kaikki on kirjaimellisesti Laineen omissa käsissä ja samalla sormet säästyvät. , jolla mies pystyy ohjaamaan millaista kuvaa ja ääntä striimauspalvelun käyttäjät vastaanottavat, on helppo käyttää, eikä mies ole sidottu mihinkään tiettyyn pisteeseen, vaan voi seurata tilannetta mistä vain.

- Ennen ääni lähti herkästi kiertämään, jos oli kaksi mikkiä päällä ja toinen isolla. Nyt ei mikään enää vingu missään, Laine sanoo ja jatkaa:

- Minua hirveästi pelotti ja järkytti etukäteen tämä uudistus. Mutta tämä uusi tekniikka ja säädökset ovat niin hyvät, että mihinkään ei tarvitse koskaan koskea. Tämä on itse asiassa aivan käsittämättömän helppo käyttää.


Suntio Eero Laine on uuden järjestelmän pääkäyttäjä.

Nykylaitteisto tallentaa myös toimivaksi todetut säädökset vakioksi. Eli jos joku vahingossa käy jotain muuttamassa, yön aikana asetukset aina nollaantuvat ja vakiosäädökset palautuvat.

- Eikä suntion tarvitse edes välttämättä enää olla aina paikalla, kun täällä on vaikka herätysliikkeellä jokin tapahtuma. Laitteisto on niin helppokäyttöinen, Jorma Harju sanoo.

Myös kohderyhmä eli seurakuntalaiset, ovat antaneet uudistuksesta positiivista palautetta.

- Viimeksi tänä aamuna minulle soitti yksi ihminen ja sanoi, että kyllä kuuluu ja näkyy hyvin. Ennen saattoi tulla toisenlaista palautetta; ei kuulunut eikä oikein näkynytkään, mutta me ei voitu tehdä asialle mitään. Nyt ei sitä ongelmaa enää ole.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.