”Mietitään keinot, kääritään hihat ja mennään maaliin asti”


26.10.2018

Keski-Pohjanmaan Konttoripisteen toimitusjohtaja Tuomo Lahti kuvailee itseään avoimen optimistiseksi persoonaksi, joka haluaa nähdä ihmisissä ja asioissa lähtökohtaisesti aina hyvää. Lahden perheeseen kuuluvat luokanopettajana työskentelevä vaimo sekä Etelä-Suomessa asuvat 30-vuotias poika ja 27-vuotias tytär. Vapaa-ajalla Lahden intohimoina ovat monipuolinen liikunta ja mökkeily.

56-vuotias Lahti on myös pitkän linjan yrittäjä. Keski-Pohjanmaan Konttoripiste on perustettu vuonna 1985.
Tuomo Lahti osallistui kesällä 2018 Ironman Lahti -osakilpailun puolimatkalle triathlonissa.
Tuomo Lahti osallistui kesällä 2018 Ironman Lahti -osakilpailun puolimatkalle triathlonissa.
Tuomo Lahti osallistui kesällä 2018 Ironman Lahti -osakilpailun puolimatkalle triathlonissa.

- Ennen kuin lopulta ryhdyin yrittäjäksi, ajatus siitä oli ollut mielessä jo pitkään. Perhetaustassani ei ole yrittäjähistoriaa vaan olen työläisperheestä, mutta kaupan ala ja palveluammatti tuntuivat omalta alusta saakka. Kun olin jonkin aikaa tehnyt alan töitä, syntyi hyvin vahva tunne siitä, että haluan lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä ja katsoa mitä se on, Lahti muistelee.

Siirtyminen yrittäjäksi kävi luontevasti, kun sen aikaisen työnantajan kanssa tarjoutui mahdollisuus perustaa nykyinen yhtiö ja päästä siihen heti osakkaaksi.

- Alkuaikoina kahden henkilön työmäärä oli iso, koska jokainen työvaihe tehtiin itse. Kun laitoimme liikkeen oven kiinni kello 16.30, otimme lähetyslistat mukaan ja illalla kotona sitten laskutettiin. Olin toki asennoitunutkin siihen, että töitä pitää tehdä kovasti.

- Silloin olin myös sen verran nuori, että en välttämättä osannut ajatella viiden vuoden suunnitelmaa yritykselle. Tavoitteena oli työllistää itseni ja sen aikainen palkattu henkilö. Pyrkiä saamaan positiivinen tulos, mennä eteenpäin, kasvaa ja kehittyä, Lahti sanoo.

Kun Konttoripiste siirtyi ensimmäisestä toimipisteestään Rantakadulta Pitkänsillankadulle Kuparitaloon, töihin tuli lisää väkeä. Oli pakko alkaa miettiä pidemmän aikavälin suunnitelmia ja kasvuhakuisuutta. Siihen yhtälöön tuli pian valtavasti lisähaastetta 1990-luvun kovan laman mukana.

Se opetti nöyryyttä, mutta ennen kaikkea sen asian tärkeyden, että tiukimmankin paikan tullessa ole avoin, keskustele, kerro tilanne rehellisesti.

- Kovin paikka oli huomata, että yhtäkkiä oma tekeminen, ahkeruus ja osaaminen eivät enää riitä, kun asiakaskunta vain häviää alta. Ostot pienentyvät, kun konkreettisesti yrityksiä vain katoaa ankaralla tahdilla ja siinä samaan aikaan pitäisi pitää oman yrityksen rahavirta pyörimässä, Lahti kertaa.

- Sitten suurin päämiehemme, Elanto-konserniin kuulunut yritys meni konkurssiin ja sieltä pätkähti kaikki saatavat saman tien maksuun. Se oli nuorelle yritykselle kovin mahdollinen paikka. Se opetti nöyryyttä, mutta ennen kaikkea sen asian tärkeyden, että tiukimmankin paikan tullessa ole avoin, keskustele, kerro tilanne rehellisesti. Sillä pääsimme eteenpäin, mutta oli se pitkä kujanjuoksu.

Jalat maassa vakaan kasvun tielle


Konttoripiste pääsi takaisin kasvun tielle samaan aikaan, kun Suomen talouskin kääntyi kohti parempaa vuoden 1995 paikkeilla.

- Aika lailla jalat tukevasti maassa on eletty sen jälkeen. Toki olemme tarttuneet tilaisuuteen, kun mahdollisuuksia kasvupyrähdyksiin on tullut, mutta olemme tietoisesti edenneet vakaan kasvun tiellä, Lahti sanoo.

Konttoripisteen historiaa voi tarkastella myös toimialan mullistusten näkökulmasta.

- Kun aloitimme, myimme elektronisia kirjoituskoneita, jotka aiheuttivat ison muutoksen tekstin tuottamisessa. Siitä palan matkaa eteenpäin ja tietotekniikka yleistyi niin, että se oli iso kehityksen paikka myös meille itsellemme, Lahti luettelee.

Seuraava iso askel oli se, kun analogiset muuttuivat digitaalisiksi.

- Siinä vaiheessa alan yrittäjiä tippui paljon kisasta pois. Kun siirryttiin verkkoon, se vaati myynniltä ja tekniikalta kovaa osaamista, mutta myös valtavasti tahtoa oppia uutta ja pysyä mukana ajan hengessä. Sillä asenteella me olemme pärjänneet.

Viime vuosina isoin juttu on ollut digitalisaatio. Uuden oppiminen on edelleen ehdoton edellytys.

- Pysymme aallon harjalla kouluttautumalla, mutta pelkät koulutukset eivät riitä. Koko ajan pitää olla pieni polte seurata alaa ja omaksua uutta tietoa. Se on kokonaisvaltaista ja jatkuvaa tekemistä. Myös siitä on iso apu, että olemme osa Data Group -ketjua. Tapaamme sitä kautta paljon kollegoita ja päämiehiä.

Tuomo Lahti otti vastaan Vuoden Yrittäjä -palkinnon vuonna 2016.
Tuomo Lahti otti vastaan Vuoden Yrittäjä -palkinnon vuonna 2016.
Tuomo Lahti otti vastaan Vuoden Yrittäjä -palkinnon vuonna 2016.

Vuonna 2015 IT-palveluita päätuotteenaan tarjoava Konttoripiste täytti 30 vuotta. Heti seuraavana vuonna oli uutta syytä juhlaan, kun Kokkolan Yrittäjät ja Kokkolan kaupunki muistivat Vuoden yrittäjä -palkinnolla.

- Kyllähän se lämmitti mieltä ja sydäntä, kun tässä on pitkään toimittu, väkeä palkattu ja koko tiimimme on tehnyt kovaa ja määrätietoisesti töitä, Lahti tunnelmoi.

Aidolla asialla


Kun taivalta on takana yli 30 vuotta, voi kysyä mihin on tultu. Mikä on Konttoripisteen toiminnan ydin tänä päivänä?

- Aito halu kehittää asiakkaamme liiketoimintaa meidän ratkaisuillamme, Lahti vastaa ytimekkäästi.

Lahden mielestä jokaisen yrittäjän ja yrityksen pitäisi määritellä omat arvonsa.

- Pitää miettiä, missä haluaa olla mukana, mitä tekee, miten suhtautuu henkilökuntaansa ja miten asiakkaisiinsa. Omassa ajattelussani sana aitous saa koko ajan enemmän ja enemmän merkitystä. Se tarkoittaa välittämistä henkilökunnasta, heidän jaksamisestaan, kehittämisestään ja työn mielekkäästä vastuullisuudesta

- Ja kun ollaan asiakasrajapinnassa, ihan oikeasti ja aidosti kuunnellaan asiakkaan tarve. Meidän tahtotilanamme täytyy olla halu kehittää yhteistyötä asiakkaamme toiminnan kehittämiseksi.

- Lisäksi talona teemme vahvaa yhteistyötä valittujen päämiestemme kanssa. Valintoja, joita teemme ei muuteta hetkessä, koska ne valinnat ovat vaatineet koulutusta, sitoutumista ja panostamista, Lahti luettelee.

Konttoripisteen työntekijöistä iso osa on viihtynyt talossa pitkään. Se on yksi merkki siitä, että joitain asioita on tehty oikein.

Omassa ajattelussani sana aitous saa koko ajan enemmän ja enemmän merkitystä.

- Ollaan oikeudenmukaisia, välitetään aidosti, pyritään muuttamaan työn kuvaa taitojen, toiveiden ja alan muutosten mukaisesti. Vastuullisuus on iso asia. Annan mielelläni vastuuta enkä tee itsestäni korvaamatonta. Meillä saa tehdä omia päätöksiä ja ratkaista asioita itsenäisesti oman tietotaidon mukaan. Ja tietysti tuemme työhyvinvointia monella eri tavalla.

Miten päästään yhdessä maaliin?


Yrittäjällä työ ja vapaa-aika kietoutuvat väkisinkin yhteen. Se ei tarkoitta sitä, että niiden välillä ei ole selvää rajaa. Paremminkin kyse on siitä, että kumpikin osa-alue perustuu samoille arvoille. Konttoripiste esimerkiksi sponsoroi paljon urheilua ja liikuntaa.

- Kyllä se asia kumpuaa vahvasti omasta ajatusmaailmasta ja yrityksen arvoista. Haemme totta kai yritykselle näkyvyyttä, mutta haluamme myös olla tukemassa alueellista huippu-urheilua ja vahvasti myös nuorisoliikuntaa. Sponsoroimme joitakin mainitakseni Kokkolan Pallo-Veikkoja, TUS:ia Teerijärveltä, triathlonisti Joona Tuikkaa ja nuoria sulkapallolupauksia Atte Juuri-Ojaa ja Elias Vuolletta. Tuemme myös näkyvästi Keski-Pohjanmaan Liikunta ry:tä.

Lahti on aina pitänyt omasta ja henkilökunnan jaksamisesta huolta liikunnan avulla.

- Harrastan itse monipuolisesti liikuntaa esimerkiksi pyöräilyn, hiihdon, uinnin ja vaelluksen muodossa. Henkilökunnalle ja asiakkaille järjestämme spinning-tunnin kerran viikossa ja työporukalla osallistumme City Runiin keväisin.

- Jo yrittäjän alkutaipaleella pyrin pitämään lomat säännöllisesti. Lama-aika havainnollisti myös sen, että ihminen ei ole kone. Täytyy huolehtia työmäärästä, vapaa-ajasta, perheestä ja läheisistä.

Monipuolisesta liikunnasta intohimoksi asti on yltynyt yksi laji. Viimeisen kahden vuoden aikana Lahti on harjoitellut ahkerasti triathlonia tavoitteenaan päästä puolimatkan kilpailussa maaliin saakka. Sen tavoitteen hän saavutti kesäkuussa 2018 Ironman Lahti -osakilpailussa tullessaan maaliin ajassa 6:44:40. Ensi vuonna tavoitteena on alittaa kuuden tunnin raja.

Viimeiseltä juoksukierrokselta oli hienoa tulla maalia kohti.
Viimeiseltä juoksukierrokselta oli hienoa tulla maalia kohti.
Viimeiseltä juoksukierrokselta oli hienoa tulla maalia kohti.

Lisämaustetta haasteeseen toi se tosiasia, että vielä kaksi vuotta sitten mies oli uimataidoton.

- Ikä ei ole este. Ihminen oppii kyllä, jos todella haluaa, Lahti sanoo elävänä todisteena.

Konttoripisteen yrittäjä vetää vahvat yhtäläisyysmerkit yrittäjyyden ja triathlonin välille. Samat asiat kiehtovat kummassakin lajissa.

- Monipuolisuus, pitkäjänteisyys, kyky asettaa realistisia tavoitteita, määritellä maali ja lähteä kulkemaan porukalla sitä kohti. Mietitään keinot, joilla maaliin päästään ja kääritään hihat. Tiedetään, että matka on pitkä, joskus kivinen, vastaan voi tulla ylämäki tai vastatuulta, Lahti tunnelmoi.

- Oli hieno tunne tulla viimeiseltä juoksukierrokselta maalia kohti, kun vaimo ja tytär olivat yleisön joukossa kannustamassa. Mukavaa oli myös se, että osallistuimme kisaan yhdessä poikani kanssa. Ja ensi kesän Ironman-kilpailuun Lahdessa on ilmoittautunut myös tytär. Se on meille hieno yhdistävä tekijä.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.