Esitystekniikka on tärkeä apuväline opetuksessa


01.04.2022

Konttoripiste päivitti Kokkolassa sijaitsevan Ykspihlajan koulun ja päiväkodin esitystekniikan vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Käyttäjäystävällinen esitystekniikka on nykyään tärkeässä asemassa opetustyössä.
Esitystekniikka on tärkeä apuväline opetuksessa

Perinteinen liitutaulu on korvattu digitaalisella valkokankaalla. Kuvassa Ykspihlajan koulun kakkosluokan opettaja Emilia Finnilä-Paananen.


Ykspihlajan koulun rehtori ja päiväkodinjohtaja Petri Kettu tietää, että koulumaailmassa esitystekniikan käyttäjien osaamistaso vaihtelee. Sen takia avainasemaan nousee helppokäyttöisyys.

- Kokemuksen kautta olen oppinut sen, että kaikissa teknisissä ratkaisuissa pitää toimia käyttäjälähtöisesti. Jos järjestelmät ovat liian monimutkaisia, kynnys niiden käyttämiseen nousee monelle liian korkeaksi. Pitää aina ottaa huomioon, että kouluissa käyttäjät ovat eri tasoisia, Kettu sanoo.

Ykspihlajan koulun esitystekniikan suunnittelusta vastannut Konttoripisteen AV-asiantuntija Harri Nissilä vahvistaa näkemyksen.

- Emme lähde keksimään pyörää uudestaan. Tärkeintä on aina se, että kaikki ratkaisut ovat käyttäjäystävällisiä, Nissilä kertoo.


Esitystekniikka tehostaa opetusta


Esitystekniikka on enemmän kuin toimiva kuva- ja ääniyhteys. Koulussa voi esitystekniikan ansiosta tehostaa opetustilanteita ja ryhmätyöskentelyä.

- En varmasti enää osaisi edes opettaa ilman näitä digitaalisia apuvälineitä, Ykspihlajan koulun kakkosluokan opettaja Emilia Finnilä-Paananen nauraa.


-Kokemuksen kautta olen oppinut sen, että kaikissa teknisissä ratkaisuissa pitää toimia käyttäjälähtöisesti, sanoo Ykspihlajan koulun rehtori ja päiväkodinjohtaja Petri Kettu.
-Kokemuksen kautta olen oppinut sen, että kaikissa teknisissä ratkaisuissa pitää toimia käyttäjälähtöisesti, sanoo Ykspihlajan koulun rehtori ja päiväkodinjohtaja Petri Kettu.


Modernissa luokkahuoneessa entisen koulumaailman tukipilari - liitutaulu - on korvattu isolla digitaalisella valkokankaalla. Näytöllä voi esimerkiksi esittää satukirjaa opettajan pöydällä olevan digitaalisen skanneri HoverCamin avulla. Finnilä-Paanasen luokassa on 23 oppilasta.

- Jotkut lapset oppivat nopeammin näkemällä opetusmateriaalia. Kun taas toiset haluavat kuulla asioita. Modernissa esitystekniikassa nämä asiat yhdistyvät - tämä on parempi tapa oppia kaikille lapsille, Finnilä-Paananen toteaa.

Ykspihlajan koulussa jokaisessa luokkahuoneessa on kiinteä projektori ja noin kaksi metriä leveä valkotaulu taulukaapin yhteydessä. Projektorissa on kynäkosketusominaisuus. Ääni kuuluu Genelecin kaiuttimien kautta.



Opettajien tarpeet otettu huomioon esitystekniikassa


Ykspihlajan koulun rehtori Petri Kettu toimii yhdessä koulun tieto- ja viestintävastaavien kanssa. Kettu hallitsee niin teknisen kuin pedagogisen puolen, ja tietää, että asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen esitystekniikkaratkaisuissa. Opettajien toiveet on otettu huomioon.

- Harva opettaja on tekniikan ammattilainen. Ei ole järkevää hankkia hienoja laitteita, jos ei kukaan osaa niitä käyttää. On myös priorisoitava arkikäyttöä - ei laitteita kannata hankkia kevät- ja joulujuhlia varten, vaan fokus on oltava päivittäisessä toiminnassa, Kettu sanoo.

Koulun luokkahuoneissa on samat tekniset ominaisuudet. Opettajien huoneen yhteydessä olevassa neuvotteluhuoneessa on videoneuvottelumahdollisuus. Neuvotteluhuone soveltuu siis myös erinomaisesti etäkokouksiin.

- Pandemian aikana järjestimme vanhempainkokouksia, joissa hyödynsimme neuvotteluhuoneen esitystekniikkaa. Opettaja johti kokousta neuvotteluhuoneesta ja vanhemmat olivat paikalla etäyhteyksillä, Kettu kertoo.

Ruokalassa on noin viisi metriä korkea ja kuusi metriä leveä valkokangas, sekä Artomen siirrettävä projektori, jonka sisällä on kaiuttimet ja mikrofoni.
Ruokalassa on noin viisi metriä korkea ja kuusi metriä leveä valkokangas, sekä Artomen siirrettävä projektori, jonka sisällä on kaiuttimet ja mikrofoni.

Neuvotteluhuoneen videoneuvottelulaitteistossa on sisäänrakennettu kamera, mikrofoni ja kaiutin. USB-kaapelilla kaikki kokoushuoneessa olevat voi yhdistää etäkokousohjelmistoon.

Koulussa on myös neljä digitaalista iDiD-infonäyttöä, joiden avulla voi tiedottaa koulun sisäisistä asioista. Myös Kokkolan kaupungin tiedotteet tulevat suoraan samaan järjestelmään.


Siirrettävyys lisää kustannustehokkuutta


Ykspihlajan uusi koulurakennus on moderni kokonaisuus kahdessa kerroksessa. Saman katon alla toimivat alakoulun lisäksi myös esikoulu ja päiväkoti. Yhteensä Ykspihlajan koulun ja päiväkodin tiloissa viihtyy noin 200 lasta.

- Mielenkiintoisin haaste oli löytää toimiva ratkaisu esitystekniikalle liikuntasalin ja ruokalan osalta, Harri Nissilä kertoo.

Neuvotteluhuoneen videoneuvottelulaitteistossa on sisäänrakennettu kamera, mikrofoni ja kaiutin.
Neuvotteluhuoneen videoneuvottelulaitteistossa on sisäänrakennettu kamera, mikrofoni ja kaiutin.

Koulun isoimmat tilat ovat vierekkäin ja ovat yhdistettävissä näyttämöllä, jossa on liukuvat väliovet sekä liikuntasalin että ruokalan suuntaan. Ruokalassa on valtava, noin viisi metriä korkea ja kuusi metriä leveä valkokangas.

- Liikuntasalin puolella on yksi kiinteä projektori, mutta kokonaisuutta varten on käytössä Artomen siirrettävä projektori, johon on rakennettu sisään kaiuttimet ja mikrofonit. Siirrettävä projektori on kustannustehokas ja toimiva keino yhdistää kahden eri tilan tekniikat ja samalla saada kaikki heijastussuunnat yhdellä projektorilla käyttöön, Nissilä kertoo.

Siirrettävyys mahdollistaa erilaisten opetustilanteiden ja kokousten järjestämisen niille sopivimmissa tiloissa.

Esitystekniikkaratkaisuja ei tehdä vain tämän päivän tarpeita varten. Konttoripisteen Harri Nissilä korostaa, että koululla on niin sanotusti tulevaisuustakuu.

- Teemme esitystekniikkaratkaisut, niin että ne ovat mahdollisimman pitkäjänteisesti suunniteltuja. Kaikessa tekemisessä ohjenuorana on ollut ”future proof” -ajattelu.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.